Afla ce impact poate avea purtarea mastii pe parcursul antrenamentelor! – Partea 1

sport cu masca

Pandemia de Covid-19 a schimbat foarte multe aspecte ale vietii. De la activitatile si obiceiurile personale la modul in care lucram sau facem sport, totul a fost pus sub semnul intrebarii odata cu aparitia pericolului de contaminare.

Pe masura ce virusul a evoluat, oamenii de stiinta din cadrul marilor organizatii de sanatate, precum OMS, au venit cu o serie de recomandari asupra conduitei pe care persoanele trebuie sa o aiba pentru a micsora riscul de contaminare.

In multe dintre tarile lumii, unele recomandari din aceasta lista au fost impuse sub forma legilor si restrictiilor. Una dintre obligatiile pe care le avem astazi este, asadar, de a purta masca la fiecare iesire in spatiul public.

Pentru majoritatea persoanelor care desfasurau activitati sportive in cadrul salilor de fitness sau chiar in aer liber, vestea ca trebuie sa poarte masca a venit usor inoportun. Astfel, multi au ales sa isi mentina conditia fizica si silueta cu ajutorul exercitiilor desfasurate acasa (folosind sau nu aparate fitness si echipament sportiv).

Cu toate acestea, alergarea in aer liber, urcarea si coborarea treptelor din parc sau jocurile sportive nu pot fi inlocuite cu usurinta, motiv pentru care unele persoane au ales sa desfasoare aceste activitati purtand masca de protectie.

De aici s-au nascut foarte multe intrebari si dezbateri, astfel incat unele persoane simt disconfort cand se antreneaza cu masca pe fata, iar altele au observat chiar un pericol asupra sanatatii. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos vei descoperi cateva detalii legate de activitatea fizica desfasurata cu masca de protectie.

Mi se poate intampla ceva daca exersez purtand o masca de protectie?

Unele persoane prefera sa poarte masca in orice situatie, in timp ce altele sunt deranjate de purtarea mastii chiar si atunci cand se afla intr-un spatiu aglomerat. Tocmai de aceea, trebuie sa stii ca masca de protectie nu implica niciun pericol asupra sanatatii tale. Cu toate acestea, lucrurile se pot schimba atunci cand desfasori o activitate fizica intensa.

In general, purtarea mastii pe parcursul exercitiilor fizice nu va afecta vizibil performantele sau confortul. Astfel, majoritatea persoanelor pot sa desfasoare intregul antrenament fara probleme atunci cand poarta o masca de protectie.

Cu toate acestea, va fi necesar sa iti pastrezi atentia asupra senzatiilor sau eventualelor simptome pe care le poti avea atunci cand faci efort fizic purtand masca. In functie de conditia fizica sau afectiunile de sanatate pe care le ai, exercitiile desfasurate cu masca de protectie care acopera gura si nasul pot duce la ameteli, probleme ale ritmului in care respiri sau senzatii de amorteala.

Ar trebui ca fiecare persoana sa renunte la masca atunci cand face sport?

Masca nu iti poate pune sanatatea in pericol pe parcursul antrenamentelor decat daca suferi de afectiuni cardiovasculare sau respiratorii. Gravitatea afectiunii de care suferi va dicta si simptomele pe care le vei avea atunci cand masca contribuie la scaderea volumului de oxigen pe care il asiguri corpului. Astfel, in unele cazuri, purtarea mastii nu este recomandata pe parcursul activitatilor sportive.

Astfel, persoanele care sufera de afectiuni grave la nivel pulmonar sau cardiovascular au posibilitatea de a alege antrenamentele desfasurate in propria locuinta, fara a folosi o masca de protectie. In cazul in care esti in aceasta situatie si vrei sa exersezi in cadrul salii de fitness sau in aer liber, cere sfatul medicului referitor la antrenamentele cu masca, avand in vedere starea ta de sanatate!

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre acest subiect, citeste si PARTEA 2 a acestui articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *