Afla ce impact poate avea purtarea mastii pe parcursul antrenamentelor! – Partea 2

sport cu masca

In PRIMA PARTE a acestui articol am discutat despre necesitatea de a purta o masca de protectie in public. Evident, din perspectiva sportului si a antrenamentelor desfasurate in aer liber sau in cadrul unei sali de fitness. In plus, ai putut descoperi si solutia pentru evitarea purtarii mastii pe durata exercitiilor: un program fitness desfasurat in propria locuinta. Astazi vom vorbi despre efectele pe care le poate avea purtarea mastii in timpul sesiunilor intense de antrenament.

In primul rand, daca ai o sensibilitate crescuta sau chiar suferi de o afectiune cardiovasculara ori a tractului respirator (astm, bronsita, fibroza pulmonara etc.), ar fi indicat sa exersezi numai cu acordul medicului atunci cand este necesar sa porti masca. Scopul antrenamentelor fitness este sa imbunatateasca conditia corpului si calitatea vietii, astfel incat nu trebuie sa te expui niciunui risc.

In plus, persoanele care abia acum incep un program de exercitii sau au facut o pauza foarte lunga ar trebui sa fie foarte atente la efectele purtarii mastii de protectie atunci cand incep sesiunile de exercitii. Este foarte important sa monitorizezi intensitatea fiecarui exercitiu si sa pastrezi antrenamentul la dificultate mica spre medie pentru a evita simptome precum vertijul.

Ce se poate intampla cand depui efort sustinut si porti masca peste nas si gura?

Comparand cu procesul normal al respiratiei, purtarea mastii de protectie va obstructiona caile respiratorii, reducand volumul de oxigen care poate ajunge in plamani. Mai putin aer in plamani inseamna mai putin oxigen transportat de sange catre musculatura, fapt ce ingreuneaza activitatea fizica sustinuta.

Bineinteles, exista diferite tipuri de masti realizate din diverse materiale. Acestea vor restrictiona in mod diferit volumul de aer pe care il inspiri in functie de grosimea materialului, tipul materialului sau chiar forma mastii. Cu cat inspiri un volum mai mic de aer, cu atat corpul are mai putin oxigen pentru a transforma glucidele in energie. Tocmai de aceea, nu numai persoanele care nu sunt obisnuite cu activitatea fizica, dar si sportivii de performanta vor obosi mai repede atunci cand se antreneaza purtand o masca de protectie peste nas si peste gura.

Unii sportivi profesionisti se antreneaza la altitudini foarte mari sau poarta dispozitive care restrictioneaza respiratia pentru a eficientiza procesul de oxigenare a musculaturii. Astfel, pe parcursul a cateva saptamani, corpul se poate adapta si poate deveni mai eficient in folosirea oxigenului primit, insa aceasta adaptare dureaza. Astfel, daca incepi sa simti ameteli, pierderea echilibrului sau oboseala peste limitele normale, opreste exercitiul.

Efectul mastii de protectie asupra performantelor sportive

Avand in vedere volumul mai mic de aer cu care corpul tau trebuie sa “lucreze” pe durata antrenamentului, este de asteptat sa iti “pierzi suflul” mult mai repede atunci cand exersezi purtand masca. Astfel, performantele sportive ar putea fi mai mici comparativ cu cele pe care le ai atunci cand nu porti masca.

Sportivii de performanta si persoanele cu o conditie fizica buna ar putea resimti mai putin efectele purtarii mastii in comparatie cu cineva care tocmai incepe un program de exercitii. Cu toate acestea, este foarte probabil ca performantele sportivilor sa scada.

Bineinteles, masura in care vei resimti acest tip de disconfort depinde si de natura antrenamentelor pe care le desfasori. Astfel, trebuie sa fii foarte atent atunci cand in programul tau fitness se afla sesiuni cardio, ridicarea greutatilor, sprinturi sau antrenamente HIIT (sesiuni de exercitii bazate pe intervale de intensitate ridicata).

Indiferent de modul in care te antrenezi, conditia fizica sau obiectivele fitness pe care le ai, atunci cand simti ca obosesti peste masura sau iti pierzi echilibrul, ar trebui sa te opresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *