Fiecare om are motivatia sa atunci cand se apuca de alergat, precum si argumente care ii indreapta pasii, la propriu si la figurat, catre alergarea de rezistenta sau de anduranta, respectiv cea de viteza sau pe distante scurte. In acest articol, vom vorbi despre prima dintre cele doua si vom afla care sunt metodele prin care iti poti imbunatati performantele.
Din punctul nostru de vedere, desi poate parea paradoxal, este mai dificil sa atingi rezultate notabile in alergarea de rezistenta decat in cea de viteza. Motivul? Diferenta o fac mai degraba lucrurile care tin de disciplina, vointa si rabdare decat aspectele pur sportive, cum ar fi antrenamentele pentru scaderea timpului „scos” pe suta sau mia de metri.
Totodata, asa cum vei vedea in continuare, unele sfaturi pentru a perfectiona alergarea de rezistenta ti se pot parea contraintuitive. Insa realitatea este ca, daca le vei urma, vei observa in timp progrese spectaculoase. Iar acestea iti vor aduce, pe langa clasari mai bune si medalii la concursurile dedicate, o satisfactie care nu poate fi egalata de nimic altceva.
1. Redu viteza
Asa cum spuneam, acest sfat ti se poate parea ciudat, intrucat vorbim despre alergare, fie ea si de rezistenta. Totusi, reducerea vitezei sau, mai degraba, dozarea sa este esentiala pentru marirea andurantei. Iar, odata cu aceasta, va veni si cresterea distantei pe care poti sa alergi sau imbunatatirea timpului pentru un traseu predefinit.
La acest prim punct, avem doua sfaturi foarte utile pentru tine: mareste ritmul doar atat cat inca mai poti sustine o conversatie in timpul antrenamentului, respectiv scade 90 pana la 120 de secunde din timpul „normal” in care alergi un kilometru.
2. Nu te sfii sa mergi
Multi incepatori in ceea ce priveste alergarea de rezistenta se simt rusinati daca, in timpul unui antrenament mai lung, obosesc si simt pur si simplu nevoia sa mearga sau sa se opreasca pentru cateva minute. In timpul unei competitii, aceasta conduita poate parea, intr-adevar, nesportiva sau neprofesionista, insa nu uita ca pregatirea ti-o faci singur, in functie de rezistenta fizica, disponibilitate si alti factori externi, precum vremea sau „obstacolele” intalnite pe traseu.
Pana la urma, nu degeaba se spune ca „pauzele mici si dese sunt cheia marilor succese”. Si, pe langa faptul ca iti vei putea trage sufletul, vei putea parcurge si distante mai mari in timpul unei singure sesiuni.
3. Nu uita de „combustibil”
In cazul in care planuiesti o alergare de rezistenta mai lunga de o ora, nu subestima importanta alimentelor cu un aport caloric semnificativ. Cu alte cuvinte, ia de acasa ceva de mancat bogat in carbohidrati si electroliti, cum ar fi geluri, batoane si mici gustari, si bineinteles nu uita de hidratare.
Pentru distante scurte, poti opta pentru simpla si sfanta apa, mai ales daca este o zi calduroasa, in timp ce, pentru trasee ceva mai lungi, poti alege o bautura bogata in substantele amintite mai sus. La fel ca la punctul 2, este important sa intelegi ca o mica pauza sau o gustare nu reprezinta o modalitate de a trisa, ci tocmai acel „boost” de care ai nevoie atunci cand simti ca nu mai poti. Mult succes!