Te antrenezi constant pe banda, dar nu slabesti deloc? Te-ai saturat sa depui atat de mult efort, dar fara rezultat? Inainte de a alege alt aparat de fitness, afla ca banda de alergat este printre cele mai folosite aparate de fitness, mai ales de catre femei, pentru a slabi rapid si eficient. Cu toate acestea, exista cateva greseli pe care cele mai multe femei care o folosesc le fac si din cauza carora rezultatele intarzie sa apara. Iata care sunt acestea:
1. Nu te focusezi suficient pe antrenament!
Da tot ce e mai bun in tine! Desi sa mergi la sala cu cea mai buna prietena ti s-ar putea parea o idee extraordinara, crezand ca in felul acesta va veti motiva una pe cealalta, s-ar putea de fapt sa te inseli. In loc sa stai de vorba cu colega de antrenament in timp ce incerci sa prinzi viteza pe banda de alergat si sa-ti pierzi astfel din suflu si concentrare, mai bine antreneaza-te acasa in liniste! De asemenea, ar fi recomandat ca pe durata exercitiilor cardio sa-ti opresti telefonul pentru a nu fi intrerupta din alergat. Pauzele neprevazute – lungi si dese – nu sunt deloc cheia marilor succese! Nu in fitness, cel putin. Asadar, mai multa concentrare!
2. Nu te antrenezi la capacitate maxima!
E adevarat, antrenamentul cardio pe banda de alergat la o intensitate medie si constanta este eficient in felul sau, dar pentru rezultate cu adevarat vizibile trebuie sa-ti fortezi limitele si sa maresti treptat nivelul de dificultate al exercitiilor sau durata acestora. Sportul nu inseamna doar mentinere in forma, ci si o evolutie a rezistentei la efort fizic! Daca vei trece la nivelul de antrenament HIIT (High Intensity Interval Training), nu vei mai avea niciun motiv sa te plangi ca nu slabesti.
3. Esti foarte incordata!
Atunci cand te afli pe banda de alergat, trebuie sa te relaxezi! Incearca sa pastrezi o pozitie naturala a corpului, ca si cand ai alerga in aer liber. Evita sa alergi prea aproape de ecranul/computerul benzii – in felul acesta vei reusi sa te detensionezi si sa elimini durerile din zona gatului, umerilor si a zonei lombare. Nu este indicat sa te tii de manerele benzii, pentru ca astfel nici nu vei arde mai multe calorii si nici nu iti vei proteja sanatatea spatelui!
4. Nu iti setezi niciodata banda de alergat si nu ajustezi inclinatia?
Acesta ar putea fi un alt motiv pentru care antrenamentele tale nu dau randament. Spre exemplu, cu cat cresti inclinatia benzii, cu atat vei arde mai multe calorii – deoarece vei depune mai mult efort alergand „in urcare”. Vei slabi mai repede, iar in plus iti vei imbunatati rezistenta la efort. Totodata vei evita anumite accidentari, precum cele in zona tibiei. Incearca sa ridici banda cu cel putin 1% de fiecare data cand deja te simti confortabil cu nivelul initial. Iesi din zona de confort!
5. Faci acelasi antrenament in mod repetat?
Gresit! Jongleaza cu vitezele si inclinatiile benzii! In plus, combina antrenamentul cardio pe banda de alergat cu alte aparate de fitness. Organismul tau se poate obisnui cu acelasi antrenament zilnic, iar astfel va stagna. Nu-ti obisnui corpul cu o rutina standard. Provoaca-ti permanent organismul cu noi tipuri sau diferite intensitati de exercitii, pentru a-l supune unui proces de adapatare – moment in care il vei stimula si iti va oferi rezultatele pe care le astepti.
6. Nu petreci timpul optim pe banda de alergat!
In cazul in care crezi ca o alergare de 30 de minute pe banda echivaleaza cu o alergare de 30 de minute in parc, te pacalesti singura! Trebuie sa iei in considerare faptul ca in aer liber e mai greu sa alergi, deoarece acolo te confrunti cu rezistenta vantului. De exemplu, o alergare de 11 minute pe banda inseamna de fapt aproximativ 10 minute de alergare in parc. Tocmai de asta e recomandat sa cresti de fiecare data inclinatia benzii sau cel putin durata antrenamentului cardio.
7. Nu urmezi un regim alimentar sanatos!
Nu in ultimul rand, pe langa faptul ca trebuie sa faci zilnic cardio pe banda de alergat pentru a slabi cu adevarat, mai ai nevoie de un plan de dieta (care sa includa fibre, proteine, multa apa etc.).