Daca ai febra musculara, e bine sa faci sport? Iata raspunsul specialistilor!

Deseori, antrenorii de fitness sunt intrebati: „daca ai febra musculara, e bine sa faci sport?” Intrebarea poate avea mai multe raspunsuri, in functie de nivelul de pregatire fizica al fiecarui participant si de numarul sesiunilor de antrenament saptamanale pe care le efectueaza. Desi este o intrebare adresata in special de incepatori sau cei care cocheteaza ocazional cu sportul, nici profesionistii sau cei cu state vechi in sala nu ezita sa ceara o parere atunci cand se confrunta cu febra musculara.

Ti-ai reluat activitatea in sala de fitness? Ultimul antrenament ti-a cam solicitat muschii, iar acum te-ai ales cu o febra musculara? Cu siguranta te intrebi cum e indicat sa iti continui programul fizic, fara a risca lezarea tendoanelor si ligamentelor.

febra musculara

In cazurile usoare, se recomanda exercitiile de recuperare activa, cum ar fi stretching-ul sau mersul pe jos, considerate benefice pentru muschii afectati. Insa fiecare individ percepe febra musculara diferit, in functie de tipul contractiei. Astfel, si raspunsurile la intrebarea „daca ai febra musculara, e bine sa faci sport” sunt diferite. Decizia de a continua antrenamentele depinde de severitatea durerii si a simptomelor cu care te confrunti.

Daca esti intr-un stadiu de febra musculara usoara, recuperarea activa este solutia pentru tine. Incearca exercitiile de stretching pentru grupele de muschi afectati, executa exercitii usoare de rezistenta, cum ar fi cele de tonifiere a centurii muschilor abdominali sau incearca un program cardio de intensitate scazuta, mersul pe jos sau inotul. De asemenea, te poti concentra pe grupele musculare care nu au fost lucrate anterior si nu sufera din cauza suprasolicitarii.

Aceste exercitii de recuperare pot avea numeroase beneficii, ajutand la buna irigare a muschilor. Cresterea fluxului sangvin te poate ajuta sa te refaci mult mai rapid, conditia pentru a obtine rezultate benefice fiind sa nu suprasoliciti si mai mult musculatura.

Leziunile si cresterea masei musculare

Ai auzit de „lacrimile microscopice” din muschi? Antrenamentele intense de fitness duc la aparitia acestor lacrimi sau mici leziuni care forteaza corpul sa repare muschii si sa le extinda capacitatea. De aici se explica si rezistenta pe care o capata in timp muschii la acel tip de exercitiu, putand efectua antrenamentul fara a mai resimti dureri. Pentru realizarea acestui proces este indicat sa adaugi in dieta suficiente proteine si sa permiti muschilor sa se odihneasca.

Daca ai febra musculara, e bine sa faci sport? Care sunt riscurile?

Exercitiile usoare de recuperare pot fi benefice, insa antrenamentul solicitant poate fi daunator si chiar periculos pentru sanatatea ta. Daca ai urmatoarele simptome, este important sa faci o pauza si sa permiti corpului sa se odihneasca.

  • Cresterea frecventei ritmului cardiac de odihna;
  • Depresie sau modificari ale dispozitiei;
  • Leziuni cauzate de suprasolicitare;
  • Dureri musculare sau articulare;
  • Oboseala constanta;
  • Insomnie;
  • Scaderea performantelor atletice.

Pentru a preveni simptomele puternice, nu ignora etapa de incalzire a muschilor si cea de relaxare de la finalul antrenamentului, pentru a reduce treptat ritmul cardiac si a permite corpului sa reintre in starea de repaus. Incalzirea poate include mersul lejer sau 5 – 10 minute pe bicicleta stationara. Exercitiile de stretching timp de 5 – 10 minute pot contribui la eliminarea acidului lactic din muschi, care se formeaza in timpul programelor de antrenament, producand practic febra musculara.

Asadar, se poate raspunde in diverse moduri la intrebarea: daca ai febra musculara, e bine sa faci sport? Aparitia disconfortului muscular nu trebuie ignorata, timpul de repaus fiind deosebit de important pentru refacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *