Iti amintesti de filmele artistice in care apareau scene cu boxerii in sala de antrenament? Una din etapele pregatirii lor fizice era saritul corzii. Probabil ca te-au impresionat si pe tine viteza cu care foloseau coarda si numarul urias de repetitii executate. Desi unii asociaza aceasta activitate fizica cu joaca de copii, sportivii profesionisti ii cunosc beneficiile uluitoare, incluzand-o deseori in rutina de pregatire.
Esti in cautarea unui exercitiu de aerobic pe care sa il poti practica acasa, in parc sau chiar si la birou? Coarda te poate tine in forma oriunde ai fi. Dimensiunile reduse o fac sa fie excelenta pentru a fi purtata discret in geanta sau rucsac. Oricand ai o pauza, arde niste calorii, intareste-ti articulatiile si corecteaza-ti pozitia coloanei vertebrale prin cateva sarituri la coarda. Cu siguranta puterea ta de concentrare si tonusul psihic vor excela dupa o repriza de exercitii.
Daca te deranjeaza aspectul anumitor parti ale corpului, care au inceput sa arate ca niste „piftii zburatoare” atunci cand te misti, tonifica-le rapid si scapa de surplusul de grasimi prin exersarea zilnica a corzii. Pe langa faptul ca vei remarca o slabire armonioasa, putand consuma pana la 1000 de calorii intr-o ora, te vei bucura si de tonifierea muschilor intregului corp. Dupa cum observi, coarda este un element complex care iti poate antrena integral musculatura, redand tonusul perfect. Iata de ce ar trebui sa introduci si tu saritul corzii in rutina de fitness!
1. Ajuta la arderea caloriilor
Folosirea simultana a mai multor grupe musculare prin intermediul sariturilor la coarda ofera beneficiile unui antrenament full-body, in mai putin de 15 minute. In urma studiilor s-a concluzionat ca o ora de activitate riguroasa poate duce la arderea a pana la 1300 de calorii, cu aproximativ 0.1 calorii consumate pe salt. Zece minute de sarituri cu coarda pot fi considerate, cu aproximatie, echivalentul alergarii pe o distanta de 1.5 km in 8 minute.
Saritul corzii este, de asemenea, la fel de eficient ca o sesiune de abdomene, contribuind la obtinerea treptata a „pachetelelor” musculare mult visate. Tonifica-ti bratele si picioarele cu aceasta metoda foarte eficienta si accesibila. Pentru rezultate mai rapide si mai evidente, asociaza sariturile cu alte metode de antrenament sau sport.
2. Creste densitatea osoasa
Unul dintre beneficiile sariturilor la coarda consta in cresterea densitatii osoase. Indiferent de varsta, efectuarea a 10 sarituri de doua ori pe zi ofera beneficii exceptionale pentru consolidarea oaselor.
3. Antreneaza creierul
Beneficiile pentru sanatate nu se limiteaza doar la aspectul exterior, ci si la echilibrul interior. Astfel, sariturile ajuta la dezvoltarea activitatii cerebrale, imbunatatind abilitatile de citire, memorare si concentrare.
4. Este ieftin, portabil și versatil
Este extrem de usor sa integrezi saritul corzii in rutina zilnica, seara sau dimineata. In functie de disponibilitatea timpului tau, poti folosi coarda ca o incalzire sau un antrenament in sine.
5. Tonifica muschii si dezvolta coordonarea si echilibrul
Sariturile la coarda nu sunt doar pentru boxeri! Aceste exercitii te pot ajuta sa iti dezvolti musculatura, coordonarea, echilibrul, agilitatea, viteza, rapiditatea si fitness-ul cardiovascular.
Marcus Benson spunea: „Cei care nu sar nu vor zbura niciodată.” Total adevarat! Odata ce ai inceput sa stapanesti saritul corzii, vei simti o usurinta in coordonarea picioarelor. Daca la primele exercitii parea ca ai niste bolovani legati de glezne, dupa antrenamente repetate vei simti ca zbori.