Cum ne antrenam corespunzator cu greutatile de fitness in functie de obiective

Mersul la sala sau chiar antrenamentul acasa necesita multa determinare si consecventa din partea tuturor celor care indragesc acest sport, insa trebuie practicat in functie de rezistenta, nevoile si obiectivele fiecaruia.

Indiferent ca ne dorim sa slabim sau sa acumulam masa musculara, sa ne tonifiem sau sa ne dezvoltam corpul, ori sa ne crestem forta muschilor, numitorul comun il reprezinta greutatile de fitness pe care trebuie sa le folosim corespunzator. Ele sunt usor de folosit, fiind concepute pentru a fi fixate atat pe gantere cat si pe haltere.

Exista o diversitate de greutati de fitness, de dimensiuni diferite si care cantaresc diferit, tocmai pentru a fi adaptate nevoilor tale: cu diametrul intre 100 si 350 mm, intre 0.5 si 30 kg. Pot fi fabricate din fier sau ciment, acoperite cu un strat de vopsea rezistenta, cauciuc sau PVC.

Cum ne putem antrena cu greutatile de fitness?
In functie de obiectivele setate ne putem antrena diferite grupe de muschi, la o anumita intensitate, din diferite pozitii ale corpului, in picioare sau sezand, ori chiar culcati pe spate. Greutatile pot fi folosite individual sau atasate ganterelor si halterelor.

Articole sportive

Pentru cresterea fortei si masei musculare: bare si greutati de fitness
Exercitiile cu haltera (o bara de metal lunga pe care se pot pozitiona diferite greutati de fitness in functie de preferinte) dezvolta muschii umerilor si bratelor, ai spatelui si pieptului, precum si muschii fesieri sau cei ai picioarelor. Printre cele mai eficiente exercitii care maresc procentul de masa musculara si de rezistenta la efort se numara: flexiuni, extensii, impins, ridicari si fandari.

Pentru dezvoltarea si tonifierea musculaturii: gantere si greutati de fitness
Spre deosebire de haltere, care se tin cu ambele maini si se adreseaza mai mult persoanelor care doresc sa isi mareasca procentul de masa musculara si de rezistenta la efort, ganterele se tin intr-o singura mana, fiind bare de mici dimensiuni ideale pentru aerobic. Astfel, prin antrenamentele de aerobic de acasa sau de la sala cu gantere de greutati mici poti slabi mai usor, arzand rapid caloriile.

Exista insa si exercitii cu gantere de greutate mare, pentru dezvoltarea bratelor, umerilor, pieptului, spatelui, abdomenului sau picioarelor. Printre cele mai eficiente exercitii cu gantera se numara: flexiuni, ridicari ale bratelor, extensii, impins din fata, ridicari din umeri si genuflexiuni. Pentru exercitii si mai solicitante, poti atarna greutatile de corp executand antrenamente cu greutati de fitness individuale, precum: tractiuni cu greutatea atasata de corp, abdomene cu greutatea in brate sau ridicarea greutatii deasupra capului stand pe banca.

Haltere vs. gantere
Antrenamentul cu gantere izoleaza mult mai bine grupele musculare si recruteaza dintr-un numar mai mic de grupe, un numar mult mai mare de fibre musculare. De exemplu: daca lucrezi piept cu gantera, in principal lucreaza doar pectoralul, iar numarul fibrelor din aceasta grupa implicata in miscare este unul foarte mare.

De asemenea, la acest tip de antrenament este nevoie de o coordonare mult mai buna, imbunatatindu-se si acest aspect, greutatile fiind mai greu de manevrat si controlat. In cazul antrenamentului cu haltera bara este fixa, greutatile de fitness sunt sustinute aparent mai usor, priza fiind pe bara, iar in exercitiu sunt implicate mai multe grupe cu un numar mai mic de fibre din fiecare.

Automat si greutatea cu care putem lucra la haltere este mai mare. Astfel, antrenamentul cu gantere izoleaza mai bine si lucreaza putine grupe cu multe fibre, in timp ce antrenamentul cu haltera lucreaza mai multe grupe si implica o forta mai mare. Prin urmare, antrenamentul cu haltere duce la dobandirea unui corp robust, masiv si de forta, iar cel cu gantere duce la un corp atletic, sculptat si agil.

Indiferent de tipul exercitiilor cu greutati de fitness, practicarea acestui sport creste cu 58% rezistenta fizica la efort si cu 196% echilibrul corpului, prin efortul sporit implicat. Totodata, daca obiectivul tau este sa slabesti si sa-ti tonifici corpul, exercitiile cu greutati de fitness sunt cea mai rapida cale spre atingerea scopului. Folosind un procent foarte mare al masei musculare pentru a-ti mentine echilibrul in timpul antrenamentului, metabolismul este accelerat odata cu arderea caloriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *