Antrenamentele cu greutati fitness – ghid pentru incepatori – Partea 1

greutati fitness

Notiunea de “fitness” este diferita de la o persoana la alta, intrucat unele persoane alearga si pedaleaza, altele fac flotari, tractiuni, genuflexiuni si diverse alte tipuri de exercitii cu propria greutate, iar alte persoane aleg sa ridice greutati. Indiferent de metodele pe care le alegi si exercitiile pe care le introduci in fiecare antrenament, obiectivele, determinarea si consistenta de care dai dovada vor dicta progresul sportiv de care te vei bucura.

Daca alegi sa “lucrezi” cu greutati fitness, acestea iti vor oferi libertatea de a executa orice miscare. Practic, greutatile fitness sunt reprezentate de orice incarcatura care nu este conectata la un aparat sau la alt tip de echipament. Fiind greutati libere, trebuie doar sa invingi forta gravitationala. Cele mai populare greutati fitness sunt ganterele si halterele.

Acestea pot fi reglabile (cu o greutate care poate fi personalizata in functie de necesitati) sau fixe. Pe langa acestea, insa, exista o multitudine de greutati fitness create pentru diferite tipuri de antrenament, precum kettlebells, vinbells, mingi yoga si mingi medicinale, saci cu nisip si multe altele.

Toate acestea pot fi folosite in antrenamente libere, spre deosebire de aparatele cu cabluri din sala de fitness. In cazul aparatelor, greutatea pe care trebuie sa o muti iti permite numai un numar limitat de directii de miscare.

De ce sa te antrenezi cu greutati fitness?

Atunci cand sarcina nu este atasata unui aparat, posibilitatile sunt nelimitate. Astfel, greutatile libere ofera mai multa libertate de miscare si permit o gama mult mai larga de exercitii. Atunci cand trebuie sa iti sustii si echilibrul in momentul ridicarii greutatilor, miscarea pe care o vei face va fi naturala. Astfel, o miscare completa va activa mai multe grupe musculare, iar riscul de dezechilibru muscular si accidentari va fi mult mai mic decat in cazul exercitiilor izolate.

Planul de antrenament cu greutati fitness

Pentru a te bucura de progres sportiv si pentru a-ti putea atinge obiectivele prin intermediul antrenamentelor cu greutati fitness, va trebui sa concepi si sa respecti un program sportiv. Iata etapele!

Determina obiectivele, frecventa antrenamentelor si durata acestora

In primul rand, trebuie sa stii precis scopul pentru care exersezi. Iti poti propune sa faci prima tractiune, sa schimbi aspectul corpului, sa dezvolti musculatura din anumite zone sau chiar sa iti intaresti musculatura din jurul articulatiilor si sa imbunatatesti echilibrul, forta si stabilitatea corpului. Scopul va influenta exercitiile si desfasurarea acestora (repetari, serii, greutatea folosita, pauzele dintre serii etc).

In al doilea rand, trebuie sa stabilesti de cate ori pe saptamana te poti antrena. In functie de timpul de care dispui, poti avea 2, 3 sau chiar 5 antrenamente cu greutati fitness pe saptamana. Astfel, poti structura aceste sesiuni pe diferite grupe musculare su miscari.

In al treilea rand, trebuie sa decizi cat timp vei acorda fiecarei sesiuni de antrenament. Acest detaliu va depinde de numarul de serii si repetari, timpul de odihna, intensitatea exercitiilor si multi alti factori. In general, antrenorii de fitness sunt de parere ca o ora este suficienta pentru o sesiune eficienta de antrenament cu greutati fitness. In orice caz, vei sti cu exactitate de cat timp ai nevoie dupa primele sesiuni de antrenament.

Descopera si celelalte etape necesare crearii unui plan de antrenament cu greutati fitness in PARTEA 2 a acestui articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *